Nya trender inom grafisk design

Grafisk design är ett område som verkligen påverkas av nya trender. Det kan vara svårt att hänga med men det är otroligt viktigt att man alltid håller sig uppdaterad och vet vad som gäller. Det är inte bara hjälpsamt för dig som jobbar med grafisk design eftersom det kan göra det något enklare att hitta jobb utan det kan också hjälpa dig att utveckla dina kunskaper. Det är gör att du hittar nya områden du kan jobba inom och dessutom gör det allt roligare eftersom du har mer färger att måla med, så att säga.

Illustrationer

Illustrationer som görs med hand har blivit väldigt populära. Det kan tillföra värme och personlighet som är svår att få med foton från en bildbank. Foton som tar i större mängder och planeras efter kategori snarare än något mer distinkt än så kan vara otroligt trista. En illustration kan en grafisk designer ta kontroll över och skapa något som passar perfekt till ämnet, vare sig det är en artikel eller någon form av reklam. För en grafisk designer gäller det att vara kreativ även om det du jobbar med inte är ditt favoritämne. Själv skulle jag så klart enbart jobba inom fotboll och helst då Djurgården men så fungerar det tyvärr inte. Så istället måste man hitta ett sätt att nå sin kreativa sida även när man saknar inspiration. Illustrationer kan du göra med Adobe Illustrator till exempel. Det är en av mina favoriter eftersom det är så mycket man kan göra med den. Jag föredrar den till Photoshop även om det också är ett oumbärligt program.

Rena linjer vs retro

Kanske inte direkt en ny trend men det är tydligt att grafisk design när det gäller reklam är rena, moderna linjer på ena sida och varm, färgglad retro-stil på den andra. Själv föredrar jag alltid rena linjer och något lite mer sparsamt än vad man vanligtvis hittar i någon form av retro. Det kan vara lite svårare eftersom det inte finns någonstans att gömma sig utan allt måste vara perfekt. Det är därför utmanande men enligt mig är det hela poängen.

Flat design

En trend som förvånar är flat design. Istället för 3D-designer med djup går den här trenden mot plattare design utan djup som ändå lyckas med att se otroligt modern ut. Det är en bra påminnelse om att allt går inte alltid i en förutsägbar riktning utan ibland måste man gå bakåt för att göra något helt nytt. Bra exempel på flat design är till exempel den nya logon för Instagram.